Ja niestety należę do osób, które stale muszą uważać co jedzą. Żadna dieta się jednak w moim przypadku nie sprawdza. Po pierwsze za bardzo kocham jeść, po drugie za bardzo lubię gotować :) Jedyne co mogę zrobić, to sprawić by moje posiłki były zróżnicowane- część bardzo niskokaloryczna, bardzo zdrowa, z wieloma warzywami, pełnymi ziarnami zbóż itp. Czasem oczywiście pozwalam sobie na odrobinę przyjemności w postaci croissantów, lodów, ciast i ciastek. Omijam szerokim łukiem cukiernie- słodkości przygotowuję w domu- no może oprócz lodów, bo nie dorobiłam się maszynki do ich wykonywania.
Zmierzam do tego, że moja dieta, to obserwacja mojego ciała. ono dobrze wie czego mu potrzeba i kiedy ma dość, muszę go tylko uważnie słuchać. Wiem, co mi szkodzi, po czym czuję się ociężała i co zawiera tylko puste kalorie i to usuwam z codziennego menu.
Ponadto, pomagam sobie dużą ilością ruchu, czasu spędzonego aktywnie na świeżym powietrzu, ćwiczeniami w domu, pływaniem na basenie. To również, podobnie jak jedzenie i gotowanie daje mi dużo przyjemności i satysfakcji. Bardzo tęsknie, tutaj w Czechach, za moim ulubionym fitness clubem i jednym z instruktorów, który prowadził step dla zaawansowanych, ćwiczenia ze sztangami i inne zajęcia kondycyjne, ale cóż, nie można mieć wszystkiego.
Dziś proponuję pyszne placuszki z dyni i marchewki. Dodatek chilli powoduje, że są one lekko pikantne, a dynia nadaje im naturalną słodycz. Przygotowanie jest bardzo proste. Stopień ostrości regulujemy przez dodanie większej ilości chilli, czosnku i imbiru- według uznania. Jeśli jakieś placuszki nam zostaną, możemy je przechowywać w lodowce i odgrzać w piekarniku.
Ten przepis znalazł się również na stronie www.niemarnuje.pl w mojej zakładce (tu). W ten sposób wspieram akcję "NIE MARNUJ JEDZENIA. MYŚL EKOLOGICZNIE"
Pin It
Placki dyniowo marchewkowe z chilli
składniki:
(dla 2-3 osób)
300 g dyni
150 g marchewki
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/2 chilli
3 cm kawałek imbiru
2/3 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
2 jajka
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka przyprawy "5 smaków" ( anyż gwiazdkowaty, cynamon, goździki, kardamon, ziarna kopru włoskiego.)
2 łyżki oliwy
Dynię i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Imbir obieramy i również ścieramy. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek i chilli (ja nie używam pestek) drobno siekamy.
Wszystkie składniki łączymy w jednej misce. Dobrze rozgrzewamy patelnię do naleśników, lub inną o grubym dnie. Placki smażymy przez kilka minut z każdej strony, bez tłuszczu, na suchej patelni.
Aby wszystkie placki były ciepłe gdy będziemy je podawać, te usmażone układamy w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą i trzymamy w lekko nagrzanym piekarniku.
Placki podałam z sosem tzatziki. Świetnie będą smakować z gęstym jogurtem, lub sosem chilli.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz