niedziela, 2 września 2012

PRZETWORY Dynia a'la brzoskwinia (na słodko)

Moje ostatnie dni w domu wypełnione są licznymi spotkaniami z przyjaciółmi, rodziną i nie tylko. Oprócz tego zrywam kolejne warzywa i owoce i przerabiam je w pyszne przetwory, ciasta i zapiekanki. Już niedługo pojawi się na blogu kilka smakowitych i prostych przepisów z warzyw i owoców sezonowych.

Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na marynowana dynię- na słodko. jego pierwotna wersja zawitała do mojego domu już kilka lat temu pod postacią dyni marynowanej a'la ananas. Dzięki dodaniu odpowiednich składników do marynaty, cukinia zaczyna przypominać smakiem ananas z puszki. Rok temu postanowiłam wypróbować ów przepis na dyni i efekt smakowy dorównał moim oczekiwaniom. Dynię przygotowuję więc w ten sam sposób co niegdyś cukinię i zajadam ją łyżkami prosto ze słoika w pochmurne zimowe dni i ciemne wieczory. Dynię na słodko, można użyć także do przygotowania deserów i ciast.



Dynia a'la brzoskwinia 

Składniki:
2 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
1 1/2 l wody
1/2 kg cukru
30 g cukru waniliowego
1 łyżka goździków
4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Dynię uprzednio obieramy ze skóry, wydrążamy z niej pestki i kroimy w kostkę.
Zagotować wodę z kwaskiem cytrynowym i zalać tą zalewą dynię. przykryć ścisło talerzem i odstawić do całą dobę w chłodne miejsce.
Następnego dnia zlewamy zalewę do dużego garnka dodać cukier, cukier waniliowy i goździki. Do gotującej się zalewy wrzucamy dynię i gotujemy 5 minut.
Dynię wraz z zalewą wkładamy do wyparzonych słoików i dobrze zakręcamy. Całość stawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Dla pewności słoiki można pasteryzować przez 15 minut.
Smacznego!!

5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, świetny na zimowe, ponure i ciemne wieczory. Taka odrobina słońca w słoiku:-

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm, ciekawy pomysł, zwłaszcza że na dynię na słodko:))Na pewno zrobię, tym bardziej że dynie same rosną w ogródku, w sam raz na zimne jesienne i zimowe dni, słodkie i zdrowe jednocześnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moniczka a tą zalewa w pierwszy dzień ma być przestudzona czy gorąca?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha polecam .WOda lekko ostudzona.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, ale do brzoskwini niestety daleko. Smak bardzo...niezadowalajacy.

    OdpowiedzUsuń