czwartek, 3 stycznia 2013

Imprezowe wytrawne mufinki. Babeczka z pieczarkami i babeczka z oliwkami

Niedługo po przygotowywaniu świątecznych pyszności nadszedł czas na planowanie sylwestrowych przekąsek. Do ostatniej chwili nie byliśmy pewni gdzie i w jak bardzo licznym gronie spędzimy ostatni dzień 2012 roku. Padła propozycja powtórki imprezy z zeszłego roku, czyli zaprosiliśmy gości do siebie do Roznova pod Radhostem. Także tym razem zasiedliśmy nad wspólnym stołem zastawionym przekąskami, wypiliśmy troszeczkę i poszliśmy tańczyć w klubie do białego rana, w międzyczasie zaliczając pokaz fajerwerków. :)

Również do ostatniej chwili zastanawialiśmy się czym nakarmić naszych imprezowiczów. Wybór padł na niezawodną pizzę. Ostatecznie w trakcie sylwestrowej imprezy wyjęłam z pieca trzy wielkie pizze z różnymi dodatkami. Oczywiście to była tylko część menu. Na stole pojawiły się fantazyjne kanapeczki do wódeczki, świeże upieczone przeze mnie grissini, korniszony, śledzik, czipsy, sosiki i grecka sałatka w wykonaniu Kai i sałatka w rożkach z alg morskich.
Natomiast już poprzedniego dnia, by zaoszczędzić na czasie, przygotowałam górę muffinek w 4 wersjach smakowych. Dwie partie były wytrawne a dwie słodziutkie. Wszystkie wyszły przepyszne, a oparte były na jednym podstawowym przepisie.

Mufiny wytrawne moim zdaniem świetnie pasują do alkoholu, zwłaszcza tego mocniejszego. Każda babeczka to taka fajna przekąska , która niektórzy pochłaniają w całości, na raz, a niektórzy dłużej się nią delektują i doprawiają dostępnymi sosikami :) Babeczki z nadzieniem z sera i warzyw to fajne zastępstwo "zwykłych" kanapek i kolorowe urozmaicenie każdej imprezy.

W karnawale będziemy mieli jeszcze trochę okazji do imprezowania, więc taki podstawowy przepis na pewno się przyda nie jeden raz. Jego dodatkowa zaleta jest to, że można go swobodnie przekształcać zależnie od gustu i smaku.

Miłośnikom kruchych babeczek polecam na menu imprezowe moje babeczki z sałatką z łososiem.



Imprezowe wytrawne muffinki. Przepis podstawowy:
(ok 10 sztuk)
1 1/4 szklanki  mąki
1 jajko
50 g masła
1/2 szklanki maślanki (kefiru, jogurtu, mleka, soku)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 łyżka wybranej przyprawy

ok 100 g wybranych dodatków.
(np: pieczarki, oliwki, cebula, papryka, suszone pomidory, sery pleśniowe, żółte, feta, szynka, wędzona ryba)

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st C. przygotowujemy formę lub silikonowe foremki do mufinek wykładając je papilotkami.
Suche składniki mieszamy dokładnie w jednym naczyniu a mokre w drugim.
Łączymy zawartość obu naczyń i wrzucamy do nich wybrane dodatki. Mieszamy krótko po czym nakładamy  masę do 3/4 wysokości papilotek.
Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 20-25 minut. Ich gotowość można sprawdzić wkładając w nie patyczek- jeśli wyjdzie suchy, to już na pewno są gotowe.
Po kilku minutach po wyjęciu z piekarnika, przekładamy je na kratkę kuchenną i zostawiamy do ostygnięcia.

Babeczka z pieczarkami i żółtym serem
(ok 10 sztuk)

1 1/4 szklanki maki pszennej
50 g masła +1 łyżka
1 jajko
1/2 szklanki maślanki
szczypta soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g twardego wyrazistego w smaku sera żółtego
ok 6 niedużych pieczarek
1/2 cebuli
1-2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia


Obieramy i drobno siekamy czosnek i cebulę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, dorzucamy do nich pieczarki. Dodajemy sos sojowy i łyżkę masła i dusimy kilka minut, by pieczarki zmiękły i lekko się przyrumieniły. Doprawiamy odrobiną pieprzu i odstawiamy do przestudzenia.

W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, pieprzem i szczyptą soli. W drugim naczyniu mieszamy maślankę, jajko i rozpuszczone, przestudzone masło.

Łączymy suche i more składniki, po czym dorzucamy pieczarki z cebulką i czosnkiem oraz ser pokrojony w 1 cm kostkę.

Masę nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Babeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 20-25 minut, aż dobrze wyrosną i będą lekko zarumienione.

Gotowe muffiny studzimy na kratce kuchennej. Przed podaniem możemy udekorować kremowym twarożkiem zmieszanym z natką pietruszki lub koperkiem i posypane świeżo zmielonym pieprzem.




Babeczki z oliwkami i fetą.

(ok 10 sztuk)

2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki maki kukurydzianej
1 jajko
50 g masła
1/2 szklanki maślanki (kefiru, jogurtu, mleka, soku)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oregano
50 g zielonych oliwek
50 g fety

Przygotowanie jak w przepisie podstawowym powyżej.
Również możemy je udekorować kremowym twarożkiem zmieszanym ze świeżymi ziołami i kolorowym pieprzem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. aleee apetycznie i fajnie tu u ciebie :) zostaję na dłużej!
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie wytrawne muffinki czy babeczki, zwykle robie je z suszonymi pomidorami, feta i oliwkami, ale natchnelas mnie na zrobienie ich z pieczarkami :-)

    OdpowiedzUsuń