czwartek, 18 sierpnia 2016

Kotleciki kulki brokułowe dla dzieci dużych i małych/ BROCCOLI BALLS FOR LiTTLE AND BIG KIDS


Bycie mamą to praca na pełny etat... Czasem zastanawiam się, skąd pochodzą te olbrzymie zasoby energii, które ma mój mały mężczyzna. Jedną z odpowiedzi mogłoby być: z tego wspaniałego jedzenia, którym go karmisz na co dzień. Jest to prawda, ale niestety tylko w połowie. Każdego dnia staram się z całego serca przygotować coś zdrowego i smacznego dla siebie  i mojej rodzinki.

Mój mąż, no cóż, on jest cudowny... smakuje mu wszystko co przygotuję, tak że prawie wylizuje talerze. Ale z synkiem sprawa nie wygląda tak kolorowo. Ma swoje smaki i niegdy nie wiem, czy danego dnia zasmakuje mu to co przygotowałam, czy akurat na coś takiego ma ochotę. Jest to dla mnie bardzo trudny temat...

Pisząc w skrócie, mrobię wszystko, by przygotować coś zdrowego, z dużą ilością warzyw, ale i na prawdę smacznego. Ostatnio natrafiłam na świetny przepis na jednym z wegańskich blogów. Właśnie takiej inspiracji potrzebowałam tego dnia. Oto link do oryginalnego przepisu:
http://www.veganricha.com/2016/01/vegan-broccoli-balls.html

Brokuł zajmuje szczególne miejsce w naszym menu. Jest zarazem niskokaloryczny, bogaty w witaminy, składniki mineralne i błonnik, ale i bardzo smaczny. Każda mama wie, że wprowadzenie brokuła do diety maluszka jest bardzo ważne. na szczęście mój synek polubił te kulki? kotleciki. Mam nadzieję, że w przyszłości będzie wcinał brokuła tak, jak ja go uwielbiam, krótko gotowany, w najprostszej formie. Ale dzisiaj będzie go zajadał,m tak jak on go lubi. 

Oryginalny przepis trochę zmieniłam, z myślą o dziecku, więc już nie jest przepisem wegańskim, tylko wegetariańskim.

No dobrze, to próbujemy.




Kotleciki kulki brokułowe

1 łyżeczka oleju
1/2 szklanki posiekanej cebuli
1 duży brokuł
1/2 szklanki liści  świeżej bazylii
 1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu i soli
1/4 szklanki mąki migdałowej
1/4 szklanki (lub więcej w razie potrzeby) bułki tartej
1 jajko
1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
1/4 szklanki startego sera cheddar

Na patelni na średnim ogniu uduś cebulkę przez kilka minut. Brokuła, czosnek i bazylię rozdrobnij w malakserze aż będzie miał konsystencje drobnej kaszy. Wrzuć do cebuli na patelni i przypraw solą. Brokuła dusisz do momentu gdy straci wodę. 
Przestudź całość, dodaj resztę składników i bardzo dobrze wymieszaj.

Przygotuj blachę z papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180 st C. Mokrymi rękoma uformuj z masy kulki, lekko je spłaszcz i układaj blasze. Piecz 20-25 minut.

Kotleciki można podać na ciepło z sosem śmietanowym lub pomidorowym. Świetnie sprawdzają się jako przekąska na piknik w parku.

Smacznego

........................................................................................................................


Beeing mummy is a full time job... Sometimes I wonder, from where comes this huge amount of energy my boy has. The answer could be: from this great homemade food you give him every day. This is only half of the truth. Each day I put all my effort to make healthy and tasty meals for me and my familly. 
My husband, well, he is the best... he likes everything I prepare and almost licking the plates. But my son... he is demanding. He has his specific kind of taste and you never know if the meal you prepared  will meet his expectation. That's a difficult topic for me...

To make the story short, I put all my efforts to prepare something  healthy, full of vegetables but also tasty. Recently I found a great recipe on one of the vegeterian blogs. this was an inspiration I needed for those days. Here you have a link to the original recipe. 
http://www.veganricha.com/2016/01/vegan-broccoli-balls.html


Broccoli has a spescial place in our menu. It's low in calories, but also full of nutritions, vitamines and fiber.  Every mommy knows that introducing broccoli to a baby is very important.  Luckilly my son loves those broccoli balls. I hope that in the future he will love this great green veggie just the way it is. Today he will eat it the way he likes. 

I DID transormed the originall recipe, so it's no longer vegan, but still vegeterian.

OK lets try this out.

 BROCCOLI BALLS


  • 1 tsp oil
  • ½ cup finely chopped onion
  • 1 large head of broccoli
  • ½ cup basil leaves
  • ½ tsp dried oregano
  • 1 glove of garlic
  • 1 pinch of ground black pepper and salt
  • ¼ cup almond meal
  • ¼ cup or more bread crumbs
  • 1 egg 
  • 1 cup boiled red lentils
  • ¼ cup shredded cheddar cheese

On the medium heat, cook onions for couple of minutes. Pulse the broccoli, garlic and basil in a food processor until grated. Add to the pan and season with salt. Cook the broccoli untill it is dry. Take it off the heat and let it cool a little. Mix in the rest of spices, egg, almond meal breadcrumbs lintils and cheese. All of this must be well combined.

Place a baking paper on a baking tray and preheat oven to 180 degrees C. 
Wet your hands and form small balls, flatten them a little and place on a baking tray. Bake for 20- 25 minutes,

You can serve it with some homemade tomato or cream sause. This is also excellent snack for a picnic in the park.

Bon appétit




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz