piątek, 28 września 2012

Pyszny zdrowy sok dla dwojga. Pigwa, gruszka i jabłko.



W tym roku nasz sad obdarował nas bardzo obficie jabłkami i gruszkami. Kombinuje na wszelkie sposoby co by tu z nich dobrego stworzyć. Część z nich mój tata sprzedaje na targu, ale nie są one piękne, równe, o identycznej barwie, za to mają trochę plamek, czasem robaka, więc nie cieszą się powodzeniem kupujących.
Ale ostatnio zwróciła na nie uwagę osoba pracująca w cyrku :) Szukali dużej ilości tanich, ekologicznych jabłek jako pożywienie dla słoni. I wzięli wszystkie nasze jabłka :) jakie to zabawne i urocze zarazem :)

Uwielbiam nasze jabłka i gruszki. Są takie słodkie i soczyste. W sezonie bardzo często robimy z nich soki w naszej wysłużonej, pełnoletniej sokowirówce. Ich barwa, aromat i smak są tak niesamowite, że za każdym razem gdy je piję zwalają mnie z nóg i zanoszą w przestworza. Są gotowe tak szybko i bezproblemowo, jedynym minusem jest później czyszczenie sokowirówki. Ale to nieznaczący szczegół.

Dziś spróbowałam nowego połączenia. Do jabłek i gruszek dołożyłam pigwę z mojego ogrodu. Efekt nie jest powalający, ale w soku wyczuwa się nutkę słodkiej cytrynowej woni jaka daje pigwa. Taki sok to prawdziwa bomba witaminowa i zastrzyk energii na długo. Polecam takie sokotwórstwo :)



Sok jabłkowo- gruszkowy z pigwą:

2 pigwy
2 gruszki
2 jabłka
ewentualnie sok z 1/2 cytryny

Wszystkie owoce myjemy i kroimy na male cząstki. Tak by zmieściły się do sokowirówki. Włączamy urządzenie i pozwalamy mu działać :)

Gotowy sok trzeba jeszcze przecedzić. Dla mnie najprostszym sposobem jest przepuszczenie go przez filtr do kawy. Można go przecedzić przez sitko wyłożone gazą.

W tym momencie mamy 2 szklanki czystego soku.

Smacznego!

1 komentarz: