niedziela, 9 grudnia 2012

Kruche pełnoziarniste ciastka ze słonecznikiem i sezamem



Ciasteczkowo- prezentowy zawrót głowy nadal trwa. Wypróbowuję kolejne przepisy, by stworzyć idealny zestaw ciasteczkowy na tegoroczne gwiazdkowe prezenty. Próbowałam już ciastka czekoladowe z cukrem rozmarynowymgwiazdki jogurtowe z wanilią, oraz wspaniałe i proste w wykonaniu, puszyste pierniczki z polewą czekoladową. Wszystkie spośród nich zostały wykonane z użyciem mąki pszennej pełnoziarnistej.

Kolejne ciastka jakie zaprezentuję są wspaniałe z wielu powodów. Po pierwsze do ich wykonania także użyłam mąki pełnoziarnistej. Po drugie, zawierają niewielką ilość cukru. Po trzecie, ozdobione są pysznymi i zdrowymi ziarnami słonecznika i sezamu. Po piąte świetnie się przechowują, więc mogą służyć jako prezent oraz jako prowiant w podróży. Tego typu ciasteczka uwielbiamy wcinać razem z moim ukochanym. Często kupowałam je gotowe w cukierni lub sklepie, ale w końcu znalazłam na nie dobry przepis.

Poszukiwane ciasteczka odnalazłam na blogu cookieshunter. Przepis tam zamieszczony był bardzo pomocny, ale oczywiście przekształciłam go na własny użytek w odrobinę zdrowszą wersję. Ciasteczka są wspaniale kruche, ale nie rozpadają się. Ziarenka trzymają się na nich dość dobrze, więc można je zapakować do śniadaniówki lub małego pudełeczka i wozić ze sobą jako przekąskę. Miłośnicy ziarenek będą te ciastka ubóstwiać. Słonecznik i sezam można także zastąpić pestkami dyni czy pokruszonymi orzechami arachidowymi lub włoskimi. Polecam. Można się w nich szybko zakochać.



Kruche pełnoziarniste ciastka ze słonecznikiem i sezamem 



Składniki:

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej
100 g margaryny
1 żółtko
3 kopiaste łyżki przecieru dyniowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

1 białko
1 łyżka cukru pudru
ziarna słonecznika i sezamu



Mieszamy ze sobą mąki z proszkiem do pieczenia cukrem i solą. Wrzucamy margarynę pokrojoną w kostkę i dobrze rozdrabniamy. Dodajemy żółtko i przecier z dyni, po czym formujemy ciasto w zwartą kulę. Masę owijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Ziarna słonecznika i sezamu wysypujemy na dwa osobne talerzyki. Ciasto rozwałkowujemy partiami i wycinamy okrągłe ciasteczka. Każde ciastko smarujemy na wierzchy roztrzepanym białkiem do którego przykleją się ziarenka. Mokrą stroną kładziemy ciacho na ziarenkach, leciutko dociskamy, odwracamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciastka pieczemy przez 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st.C. Powinny się delikatnie zarumienić na brzegach.

Blachę z upieczonymi ciastkami odstawiamy na 5 minut, po czym przekładamy je na kratkę, by całkiem wystygły. Można je przechowywać przez tydzień a nawet dwa w szczelnym pojemniku.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. cudeńka :) lubię takie sezamowe i słonecznikowe 'posypki' :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzisiaj mam ochotę na te słonecznikowe
    jutro skradłabym z sezamem

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo mi się te ciastka podobają. Może zagonię męża, żeby je upiekł, bo ciastka to coś, co mu najlepiej wychodzi :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Te z dodatkiem słonecznika wyglądają rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moniczko, a czy w przepisie musi być margaryna? Wolałabym masło, margaryna zawiera te najgorsze tłuszcze z możliwych :), odrzucam przepisy z margaryną...

    OdpowiedzUsuń
  6. A czym zastąpić przecier dyniowy ?

    OdpowiedzUsuń