Na krzakach obok dojrzewają jeszcze ostatnie borówki, maliny czerwienią się pełnią chwały, oraz czekające już na mnie kilogramy aronii. Ach już się cieszę :) Póki co zaprezentuję przepis, który powstał jeszcze w Roznovie. Jest on wyrazem mojej pasji do nadziewania warzyw. Do tego celu nie używam mięsa, ale znów- warzyw i kasz lub ryżu. Tak na prawdę nafaszerować możemy przeróżne warzywka zaczynając od pomidorów, przez kalarepki, cukinie, dynie, papryki aż po kwiaty cukinii. Jako podstawę nadzienia wykorzystuję przeróżne kasze- jaglaną, kukurydzianą, kus-kus, jęczmienną, gryczaną, oraz ryż brązowy, a do tego przeróżne warzywa i przyprawy. To na prawdę fajna zabawa.
Tak dla przykładu wygląda zestaw warzyw z nadzieniem z kaszy kus-kus w moim wykonaniu:
Dziś przedstawiam przepis na nadziewaną paprykę. Ten przepis znalazł się również na stronie www.niemarnuje.pl w mojej zakładce (tu). W ten sposób wspieram akcję "NIE MARNUJ JEDZENIA. MYŚL EKOLOGICZNIE". Jak widzicie wiele warzyw nadaje się do faszerowania, nadziewania, wszystko zależy od waszej wyobraźni. Co więcej, możecie puścić wodze fantazji i eksperymentować w przygotowywaniu farszu zużywają resztki z poprzednich posiłków. Nadają się do tego wszelkie kasze, ryż, gotowane warzywa czy kawałki mięsa, wędlin, końcówki sera. Próbujcie nadzienia, doprawiajcie go według gustu i śmiało nadziewajcie wasze warzywka :)
Papryka nadziewana
brązowym ryżem
(autor.Monika Bukowska)
Składniki:
1 torebka brązowego ryżu
2 duże podłużne papryki (lub zwyklej)
½ szklanki przecieru pomidorowego
1 pomidor
½ średniej cukinii
1 średnia cebula
2-3 łyżki grubego szczypioru
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka przyprawy prowansalskiej
2 łyżki startego parmezanu (lub innego twardego sera- np.
Bursztyn)
świeżo starty pieprz
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu- skracając czas
gotowanie o 5 minut. Można użyć ryż, jaki pozostał z poprzedniego obiadu.
Cebulę drobno posiekać i wrzucić na patelnię na rozgrzaną
oliwę. Cukinię pokroić na niewielkie kawałki i po kilki gdy cebula lekko zmięknie dorzucić na patelnię. Dusić razem przez 5 minut.
Pomidor sparzyć we wrzątku i obrać ze skóry, pokroić na małe
kawałki, dorzucić na patelnię. Warzywa dusić razem przez kolejne 5 minut, po
czym dolać przecier pomidorowy i wrzucić ugotowany ryż. Całość podsmażać przez kilka minut aż wyparuje
nadmiar płynu a warzywa i ryż lekko zmiękną. Zdejmujemy z ognia, dodajemy starty
parmezan, zioła i pieprz do smaku.
Podłużną paprykę przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazdo nasienne
i wyciąć białe błonki. Jeśli używamy zwykłej papryki- odcinamy „daszek” i
również pozbawiamy pestek i białych błonek.
Paprykę wypełniamy nadzieniem, układamy na blaszce do
pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200’C. Pieczemy przez ok 20
minut, aż skórka papryki lekko się zbrązowi.
Danie można podać jako przystawkę, lub jako dodatek do dania
głównego.
Smacznego!
Ale pysznie wyglądają, zjadłabym jedną porcję, jutro będę robić paprykę wg Okrasy(kuchnia lidla), więc też będzie pysznie.
OdpowiedzUsuńSmakowite nadzienie i efektowne podanie, poproszę o prawidłowe oznaczenie wpisu, abym mogła dodac przepis do akcji psiankowatej.
OdpowiedzUsuńDziękuję, już akceptuję przepis w akcji, zapraszam do dodawania kolejnych.
OdpowiedzUsuń