sobota, 25 sierpnia 2012

Nadziewana papryka z brązowym ryżem, czyli mania nadziewania

Wróciłam do domu. Znów pospacerowałam po ogrodzie i zebrałam to i tamto na śniadanko, obiad, kolację... Z niecierpliwością czekałam na dynie, które w lipcu zostawiłam malutkie i zielone na krzaczkach. Ucieszyłam się niezmiernie, gdy zerwałam, zaprowadziłam do domu, pokroiłam i ugotowałam na parze moją nową przyjaciółkę. Poezja... Jest to dynia piżmowa czyli Butternut Squash- taka jaką znajdujemy w wielu brytyjskich przepisach. Obrodziła przepięknie, więc czuję, ze będzie dużo dyniowych przepisów. Obok jeszcze rosną patisonki, cukinie i ogóreczki.... a więc kolejna dawka przetworów przede mną.

Na krzakach obok dojrzewają jeszcze ostatnie borówki, maliny czerwienią się pełnią chwały, oraz czekające już na mnie kilogramy aronii. Ach już się cieszę :) Póki co zaprezentuję przepis, który powstał jeszcze w Roznovie. Jest on wyrazem mojej pasji do nadziewania warzyw. Do tego celu nie używam mięsa, ale znów- warzyw i kasz lub ryżu. Tak na prawdę nafaszerować możemy przeróżne warzywka zaczynając od pomidorów, przez kalarepki, cukinie, dynie, papryki aż po kwiaty cukinii. Jako podstawę nadzienia wykorzystuję przeróżne kasze- jaglaną, kukurydzianą, kus-kus, jęczmienną, gryczaną, oraz ryż brązowy, a do tego przeróżne warzywa i przyprawy. To na prawdę fajna zabawa.
Tak dla przykładu wygląda zestaw warzyw z nadzieniem z kaszy kus-kus w moim wykonaniu:




Dziś przedstawiam przepis na nadziewaną paprykę. Ten przepis znalazł się również na stronie www.niemarnuje.pl w mojej zakładce (tu). W ten sposób wspieram akcję "NIE MARNUJ JEDZENIA. MYŚL EKOLOGICZNIE".  Jak widzicie wiele warzyw nadaje się do faszerowania, nadziewania, wszystko zależy od waszej wyobraźni. Co więcej, możecie puścić wodze fantazji i eksperymentować w przygotowywaniu farszu zużywają resztki z poprzednich posiłków. Nadają się do tego wszelkie kasze, ryż, gotowane warzywa czy kawałki mięsa, wędlin, końcówki sera. Próbujcie nadzienia, doprawiajcie go według gustu i śmiało nadziewajcie wasze warzywka :)



Papryka nadziewana brązowym ryżem
(autor.Monika Bukowska)

Składniki:
1 torebka brązowego ryżu
2 duże podłużne papryki (lub zwyklej)
½ szklanki przecieru pomidorowego
1 pomidor
½ średniej cukinii
1 średnia cebula
2-3 łyżki grubego szczypioru
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka przyprawy prowansalskiej
2 łyżki startego parmezanu (lub innego twardego sera- np. Bursztyn)
świeżo starty pieprz

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu- skracając czas gotowanie o 5 minut. Można użyć ryż, jaki pozostał z poprzedniego obiadu.
Cebulę drobno posiekać i wrzucić na patelnię na rozgrzaną oliwę. Cukinię pokroić na niewielkie kawałki i po kilki gdy cebula lekko zmięknie dorzucić na patelnię. Dusić razem przez 5 minut.

Pomidor sparzyć we wrzątku i obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki, dorzucić na patelnię. Warzywa dusić razem przez kolejne 5 minut, po czym dolać przecier pomidorowy i wrzucić ugotowany ryż.  Całość podsmażać przez kilka minut aż wyparuje nadmiar płynu a warzywa i ryż lekko  zmiękną. Zdejmujemy z ognia, dodajemy starty parmezan, zioła i pieprz do smaku.

Podłużną paprykę przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazdo nasienne i wyciąć białe błonki. Jeśli używamy zwykłej papryki- odcinamy „daszek” i również pozbawiamy pestek i białych błonek.
Paprykę wypełniamy nadzieniem, układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200’C. Pieczemy przez ok 20 minut, aż skórka papryki lekko się zbrązowi.



Danie można podać jako przystawkę, lub jako dodatek do dania głównego.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ale pysznie wyglądają, zjadłabym jedną porcję, jutro będę robić paprykę wg Okrasy(kuchnia lidla), więc też będzie pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite nadzienie i efektowne podanie, poproszę o prawidłowe oznaczenie wpisu, abym mogła dodac przepis do akcji psiankowatej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, już akceptuję przepis w akcji, zapraszam do dodawania kolejnych.

    OdpowiedzUsuń