"Burak - kartofel w ataku apopleksji", tak to pyszne warzywo określił Julian Tuwim. Roślina ta jest dla nas bardzo wartościowa, lekkostrawna, pobudzająca apetyt. Działa jako środek krwiotwórczy, zapobiegający anemii i wspomagający leczenie białaczki. Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu pomaga w leczeniu nadciśnienia i chorób układu krążenia i miażdżycy. Co więcej, potrafi zwalczać wolne rodniki nowotwory. Jak widać, burak to samo zdrowie! Powinniśmy jeść go jak najczęściej, zwłaszcza my, kobiety.
Jako ciekawostkę podam, ze sok z buraków pomagał mi nie raz podnieść poziom hemoglobiny, gdy jako honorowy krwiodawca oddawałam krew. propozycji buraczanych w książkach kucharskich jest mnóstwo więc dla własnego dobra pora zacząć z nich korzystać, zwłaszcza teraz gdy buraki są świeżutkie i pyszne.
Ewidentnie sałatka oprócz zalet terapeutycznych - terapia kolorami, ma także mnóstwo wartości odżywczych, więc zachęcam do spróbowania.
A na deserek, na pewno zaserwuję dziś sobie czekoladę na gorąco. W tak pochmurny dzień, mam na nią rozgrzeszenie.
Do dzieła:
sałatka z buraka z pomarańczą |
Zdrowa kolorowa sałatka buraczana
składniki dla 2 osób:
2 duże buraki
1 duża pomarańcza+ skórka
1/2 średniej cebuli (może być czerwona)
1 1/2 łyżki sezamu
1 łyżka octu z czerwonego wina
1 łyżka płynnego nieskrystalizowanego miodu
sól, pieprz kolorowy
3-4 łyżki startego parmezanu (lub grana padano)
Burak z pomarańczą |
Pomarańczę dokładnie wyszorować pod gorącą wodą i zetrzeć z niej skórę za pomocą zestu lub tarki.
Następnie odciąć wierzchołki i "wyfiletować"- obkrawamy nożem całą białą błonę na zewnątrz pomarańczy. Teraz wykrawamy jej cząstki omijając białe błonki. Korpus jaki nam został ma w sobie jeszcze sporo soku, który wyciskamy na buraki.
Cebulę kroimy w cienkie paseczki. Sezam prażymy na suchej patelni przez 3 minuty i zdejmujemy go z ognia. Parmezan ścieramy na grubej tarce. Łączymy ze sobą ocet i miód.
Na buraki wykładamy cebulę, cząstki pomarańczy i i otartą z niej skórkę. Posypujemy startym parmezanem, polewamy octem wymieszanym z miodem. Na koniec ozdabiamy całość ziarnami sezamu i świeżo startym kolorowym pieprzem.
Smacznego!
Healthy colorful beetroot salad.
serves 2
2 beetroots medium size
1/2 onion medium size (red onion preferably)
1 orange (also zest and juice)
1 1/2 tbsp sesamee seeds
1 tbsp red wine vinegar
1 tbsp honey
salt, colour pepper
3-4 tbsp grated parmesan cheese (or Grana Padano)
Cook your beetroots with skin in a hot water until soft. Take them out of the water and live to cool down.
Peel the beetroots and cut them into chunks and add them to the bowl.
To prepare the orange, first peel its skin with a zest or the grater, save it. Cut top and tail of the orange. Stand them up on a cutting board and cut off the white pith right down to the orange. Work over a bowl to catch the juices and cut the orange segments. Squeeze the juice from what’s left of the oranges into the bowl with your beetroot, add orange segments.
Shred the onion and add to a bowl.
Roast sesame seeds on a dry pan for about 3 minutes, don't let them burn. Set them aside.
Mix red wine winegar, honey, pinch of salt and colour pepper all togheter. Pour the sause onto you veggies.
Mix your salad with the spoon and serve on the plates, sprinkled with sesame and parmesan.
Buon Apetit!
Buraki bardzo lubię, ale stanowczo zbyt rzadko je jadam. Smakowita sałatka;)
OdpowiedzUsuń