poniedziałek, 23 lipca 2012

Sałatka ze świeżych warzyw z kus-kusem i ziołami i zadania domowe.

No i jestem w domu. Tym razem przyjechałam sama i to głównie jako pomocnica :) Dziś na przykład cały Boży dzień zbierałam borówki amerykańskie, z przerwą na mały obiad.

To cudownie mieć ogród i móc korzystać z jego dobrodziejstw. W sobotę przygotowałam kruche babeczki pełnoziarniste z kremem z mascarpone, borówkami i galaretką truskawkową. na bieżąco produkujemy także przetwory na zimę w tym nasze ukochane patisony w occie. kolejna porcja już czeka na marynowanie. Ich kwiaty natomiast smażę w cieście troszkę bardziej gęstym niż naleśnikowe... pychota.


Przepis na pyszne patisony będzie niedługo.

Jeśli po powrocie do domu mam trochę wolnego czasu włączam sobie Kuchnię+ Nie mam tego kanału w Czechach i bardzo za nim tęsknię.... Teraz na antenie jest Jamie Oliver z Jamie's Summer Food Rave Up.
 Niedługo na pewno spróbuję nie jednego przepisu z tego programu. Och. uwielbiam oglądać Jamiego, nawet jeśli widzę program 3-4 raz.

Dziś na szybko zaproponuję szybką, świeżą, letnią salatkę na zimno. Idealna na lunch, lekki obiad czy kolację

Sałatka ze świeżych warzyw z kus-kusem i ziołami


skladniki:
(dla 2-3 osób)
1/2 szklanki pełnoziarnistej kaszy kus-kus
1/2 białej rzodkwii
1 duży pomidor
2 młode 10 cm ogórki
1 szklanka liści bazylii
1 gałązka świeżego tymianku
5 średnich pieczarek
100 g serka koziego
1/2 młodej  cukinii
1 szalotka ze szczypiorem
3 łyżeczki przyprawy do sałatek *mieszanka ziół prowansalskich i suszonych płatków kwiatów
2 lyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki octu z czerwonego wina
sol, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kus-kus wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu, zalać wrzątkiem 2 cm ponad linię kaszy.
Ogórka i cukinię i pieczarki obrać, pozbawić pestek i pokroić w dowolne kawałki.  Pomidora sparzyć, pozbawić skórki i głąba, usunąć pestki i również pokroić dowolnie.
Z bazylii i tymianku oberwać listki i porwać rękoma. Szalotkę pokroić w plasterki.
Gdy kus-kus napęcznieje, wsypujemy go do miski i rozdzielamy ziarna za pomocą widelca, wrzucamy do niego warzywa, kozi ser i zioła. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania, skrapiamy oliwą i octem, posypujemy przyprawa do sałatek i podajemy.

Ilość warzyw, ziół, oliwy i octu jest w zasadzie umowna. Można dodać więcej, mniej, jak kto woli. Poza tym dodajemy takie warzywa jakie nam wydaja się odpowiednie, byleby były świeże....  Lubię improwizować :) Myślę że następnym razem dorzucę do sałatki czerwone porzeczki i miętę....

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ilość pysznych składników naprawdę zachęca do jej przygotowania;)

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. co ja bym dała za dostęp do kwiatów cukinii - zazdroszczę!

    OdpowiedzUsuń