środa, 18 lipca 2012

Kakaowa babka z porzeczkami (pełnoziarnista)

Znów przyszła ochota na jakieś zdrowe ciacho. Mamy lato, trzeba dbać o linię, by brzuszek zanadto się nie wylewał z bikini i kąpielówek. To nie znaczy, że mamy odmawiać sobie odrobiny przyjemności...
jest też cudowny czas świeżych owoców. Dzisiejszy wypiek przygotowałam z dodatkiem czerwonej porzeczki, ale z powodzeniem można zastąpić ją czarną, czy białą odmianą, a także agrestem, borówkami czy jagodami. Babkę można także upiec już po sezonie z użyciem owoców mrożonych lub z kompotu. Nie chciałam by ciasto było jeszcze bardziej kaloryczne, ale kusiło mnie by dodać do niego jeszcze pokruszoną czekoladę... którą uwielbiam o każdej porze dnia i roku.

Już niedługo znów jadę odwiedzić rodziców i pobuszować w ogrodzie. Czekają na mnie kilogramy borówek i malinki.... Och mój brzuszek już się cieszy i nie może się doczekać :) Z wieści domowych wiem, że mamy tez mnóstwo okrągłych cukinii i patisonów więc na pewno zabiorę się za przetwory.

Home sweet home... here i come :)



 Kakaowa pełnoziarnista babka z porzeczkami


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
0.5 szklanki mąki pszennej zwykłej
3 łyżki kakao
2/3 szklanki mleka
2 kopiaste łyżki miodu
2 jajka
1/4 szklanki oleju
1 szklanka czerwonych porzeczek
polewa czekoladowa
porzeczki do dekoracji

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Formę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką. 
Do miski wsypać mąkę i inne składniki ciasta- oprócz porzeczek. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką, gdy się już połączy dodać porzeczki. jeśli używamy mrożonych- nie rozmrażamy ich wcześniej. Mieszamy już bardziej delikatnie. Masę przelewamy do formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut, sprawdzamy czy patyczek włożony w ciasto jest suchy. Jeśli zostaje na nim ciasto, pozostawiamy je jeszcze na kolejne 10 minut w piekarniku i sprawdzamy ponownie.


Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach można ciasto delikatnie wyjąć z formy i dalej studzić, do całkowitego ostygnięcia.
Babkę polewamy polewą z gorzkiej czekolady i posypujemy czerwonymi porzeczkami.

Najlepiej smakuje z filiżanką mleka, kawy, czy herbaty



Smacznego!

*Przepis zainspirowany czekoladowym ciastem razowym z daktylami z portalu kotlet.tv

1 komentarz: