Powoli przestawiam się na jesienno- zimową dietę. Nie korzystam już ze sklepowych pomidorów i ogórków bo rzeczą oczywistą dla mnie jest, że już na nie za zimno. Teraz częściej korzystam z warzyw korzeniowych, bulwiastych i kapustnych. Do wyboru mam również zimowy szpinak, który wprost ubóstwiam w każdej postaci. Zima to także dobry moment by wzbogacić soją dietę o kiełki. Można je w dość prosty sposób przygotować samodzielnie w domu.
Weźmy najlepiej nam znaną rzeżuchę. Chyba każdy z nas zasiewał ją w swoim życiu- przynajmniej na szkolnych zajęciach przed Wielkanocą. Otóż rzeżuchę warto hodować i jeść cały rok jest ona bogata w mikro i makroelementy, oraz w witaminy. Jest idealnym składnikiem diety cukrzycowej i odchudzającej, dla osób z chorobami skóry, serca oraz z anemią. Jeśli chcecie poprawić kondycję swoich włosów, to rzeżucha nadaje się do tego idealnie, dzięki zawartości siarki. Nie można z nią tez przesadzać, bo ma właściwości moczopędne.
Tak na prawdę wszystkie kiełki to naturalne pigułki zdrowia. Zamiast łykać kolejne witaminy, lepiej zjeść garść kiełków kilka razy w tygodniu.
Do mojej sałatki dołożyłam porcję witaminy C ze świeżej papryki na którą sezon w Polsce właśnie się kończy. Kolejny jej składnik to avocado, który jest jej elementem kremowym i równie zdrowym jak inne. (posiada spora dawkę antyoksydantów zbawiennych w walce z komórkami rakowymi)
Taka sałatka staje się jesiennym zastrzykiem składników odżywczych, ale mi osobiście sprawia dodatkowo wiele przyjemności. Gdy chrupię te wszystkie listki mniejsze i większe, te kolorowe kawałki świeżych warzyw, czuję się szczęśliwa, bo wiem, że moje ciałko t ez jest bardzo zadowolone :)
Sałatka ze szpinakiem kiełkami i avocado.
dla każdej osoby potrzebujemy:
garść liści szpinaku
2 łyżki kiełków rzeżuchy
2 łyżki kiełków lucerny
garść kiełków słonecznika
garść liści roszponki (lub ruccoli)
4 łyżki kolorowej papryki pokrojonej w kostkę
1 łyżka świeżych poszatkowanych ziół
4-5 oliwek
1/2 avocado pokrojonego w kostkę
Dressing:
1,5 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno)
1 łyżka soku z cytryny
szczypta pieprzu i soli
Wszystkie składniki sałatki łączymy w jednym naczyniu. Doprawiamy dressingiem do smaku.
Jeśli przygotowujecie wersję dla kilku osób pamiętajcie by sałatkę polać dressingiem bezpośrednio przed podaniem, a najlepiej już na talerzu. Taka porcja swobodnie może posłużyć za lekki lunch. Ma w sobie chrupkość, ma w sobie kremistość, ma smaki wyraźne i łagodne i jest bardzo kolorowa.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz