czwartek, 8 listopada 2012

Szkoła na Widelcu. Pyszne gotowanie z dziećmi

Dziś uczestniczyłam w kolejnych warsztatach ze Szkołą na Widelcu.

Uwielbiam te chwile spędzone na gotowaniu i rozmawianiu o jedzeniu z maluchami. Nooo tym razem to nie były takie maluchy, pewnie by się obrazili :) To już przecież 4 czy 5 klasa podstawówki. Z tymi dziećmi można już było podyskutować o odżywianiu i doświadczeniach kulinarnych. Padały już całkiem profesjonalne pytania i ciekawe nazwy potraw. Z drugiej strony nadal obserwuję, że dzieci w domu z rodzicami nie gotują. Dla mnie to bardzo przykre, bo czas spędzony wspólnie z mamą, tatą, babcią, ciocią w kuchni zostaje w pamięci na długie lata. Tam kształtują się nasze nawyki żywieniowe i chęć samodzielnego przyrządzania potraw. Jeśli rodzice jedzą niezdrowo, korzystając z gotowców, niezdrowych zamienników i fast-foodów, to tak samo będzie robić ich dziecko. przykład to podstawa wychowania, to chyba wie każdy.

Podziwiałam dzisiaj zapał, zaangażowanie dzieci i chęć próbowania wszystkich potraw, ziół, przypraw. W kilku grupach przygotowaliśmy przepyszne potrawy, w których królowało jabłko. Jedliśmy kaszę jaglaną gotowaną na soku jabłkowym z suszonymi owocami, sałatkę z marchwi i jabłek z kolorowym dressingiem, pstrąga smażonego na maśle z jabłkami, pierś z kaczki z jabłkami, czosnkiem i majerankiem, duszone jabłka z orzechami i piliśmy zdrowy , przygotowany na miejscu sok z jabłek z cytryna i imbirem.  Walory smakowe zapewniały różnorodne odmiany jabłek, ale i dzieci wykazały się fantazja smakową.

Kocham gotować z dziećmi.

Tym razem aparatu nie zabierałam, więc pokażę wam kilka zdjęć z warsztatów sprzed dwóch tygodni. Tam prowadziliśmy warsztaty dla dzieci z ramienia Slow Food Youth w czasie Food Film Fest, w Forcie Sokolnickiego. Po raz kolejny przygotowaliśmy z dużą grupą dzieciaków sałatki ze świeżych warzyw i owoców. Sceneria Fortu Sokolnickiego dodatkowo wprowadzała nas w bajkowy klimat. powstały wtedy piękne kolorowe sałatki i zimowa lemoniada z jabłek, gruszek z dodatkiem goździków, soku z cytryny, skórki z pomarańczy i cynamonu. Bajka...















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz