poniedziałek, 18 marca 2013

Chleb Graham z orzechami i dynią. Prosty wypiek na zakwasie na świąteczny stół.

O jak wiele szczęścia daje jedzenie własnoręcznie przygotowanego, wypieszczonego chlebka.

Ten zapach,
kolor,
smak,
soczystość,
chrupiąca skórka,
ulubione dodatki,
aromat pieczywa w całym domu
i satysfakcja.

To wszystko sprawia, że każdy udany domowy wypiek staje się bezcennym składnikiem codziennych posiłków.




Chleb Graham z orzechami i dynią

100 g mąki żytniej
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g zakwasu (dokarmionego 8 godzin wcześniej)
200 ml wody (około)
3/4 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka melasy trzcinowej lub miodu gryczanego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnuszki
garść orzechów laskowych
garść pestek dyni


Wymieszać razem wszystkie składniki chleba. Ciasto wyrabiamy szpatułką/ łyżką, bo jest dość luźne.
Do pierwszego rośnięcia odstawiamy je w misce na minimum 2 godziny w ciepłe miejsce.
Do drugiego rośnięcia przekładamy chleb do foremki keksówki, wysmarowanej olejem i posypanej otrębami, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb rośnie teraz 1-1,5 godziny.

Chleb wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 st C, spryskuję blachę i ściany piekarnika wodą i piekę przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 200 st C i piekę kolejne 45 minut.
Na koniec wyjmuję ciasto z formy- dlatego wygodniej jest wyłożyć ją papierem do pieczenia. Chleb odwracam do góry dnem i dopiekam 10-15 minut. Ostatni etap można pominąć, jeśli zauważycie po wyjęciu  chleba z piekarnika, że już jest gotowy- opukane dno chleba wydaje charakterystyczny głuchy odgłos.

Chleb studzimy kilka godzin, zawijamy w czystą ściereczkę i jemy następnego dnia.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz