wtorek, 29 maja 2012

Szybka i prosta tarta ze szparagami.

Dalej szleję ze szparagami. Wiadomo wszem i wobec, że idą one w jednej parze z kremowym beszamelem. Ja i mój kochany uwielbiamy beszamel. Przynajmniej kiedyś tak bylo, dopóki nie okazalo się, że biedak ma przestac pić mleczko i ogolnie zpożywać lakozę. Testujemy kolejne napoje z ryżu, owsa, orkiszu i soi. Tej osatniej staram się ostatnio unikać, bo badania na jej temat są dla mnie nipokojące, więc wolę ją ograniczyć do granic możliwości...(w kuchni wegetariańskiej)
Odkryliśmy już że najbardziej neutralny smak ma mleko ryżowe, więc ono najczęściej występuje w kuchni mojego glodomora. Znalazłam też pewien wynalazek- mleko krowie z usuniętą laktozą. Niestety wychodzi na to, że tego napoju jego brzuszek tez nie lubi... coż zrobić, musi być widocznie napój ryżowy.
Na szczęście mam w bliskiej odleglosci genialnie wyposażony wegetariański skleb ekologiczny. Znajduję tam wiele produktów z bio upraw i bardzo często z nich korzystam. Także napoje zbożowe pochodzą z bio produkcji, więc mam nadzieję, że są zdrowe, bo to jest najważniejsze.
tarta wyszla niesamowicie pyszna i byla upragnioną nagrodą po godzinie pływania na basenie.
Ostatnimi czasy do obiadu oglądamy 20 minutowy serial. Wiem, że to moze mało odpowiednie zajęcie, ale nas wciągnęło niesamowicie, bo serial jes przezabawny. To taka mala odskocznia od spraw codzinnych w świat dobrego humoru. kolejny zatrzyk energii na resztę dnia.

Szybka i prosta tarta ze szparagami
Skladniki:
1 płat ciasa francuskiego (250g)
10 sztuk zielonych szparagów
1 szklanka mleka
1 łyzka masła
1 plaska łyżka mąki
1 lyżeczka świeżo startej galki muszkatołowej

szczypta soli i świerzo zmielony pieprz
2 jajka
100 gram gorgonzoli (lub sera Niva)

Od szparagów odlamać zdrewniale końcówki. Należy chwycic szparaga w 2 dlonie i próbować go złamać- powinien to uczynić w odpowiednim dla siebie miejscu- wiedząc ze dalej jest zdrewniały i niesmaczny :)
Szparagi wrzucamy na 3 minuty do wrzątku glowkami do góry, po czym hartujemy w bardzo zimnej wodzie i od razu odcedzamy.
Aby przygotować beszamel podgrzawamy w garnuszku mleko. W drugim naczyniu rozpuszczamy masło i wrzucamy do niego mąkę. Podsmażamy 2 minuty stale mieszając. Można doadać więcej masla, jesli zasmażka jest za sucha. Do mąki z masłem dodajemy powoli gorące mleko sale mieszając trzepaczką. Rozprowadzamy wszystkie ewentualne grudki. Doprawiamy galką muszkatołową, solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozkłócone jajka i rozdrobnioną gorgonzolę.
Ciasto francuskie rozwijamy, lub rozwałkowujemy Wykrajamy z niego okrąg o średnicy o 2 cm większej niż forma. Wykładamy ciastem dno formy tworząc również brzegi. Z resztek ciasta możemy stworzyć fantazyjny wzorek na brzegach.

Na ciasto wylewamy caly beszamel, na którym ukladamy szparagi. Wsztawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy ok 20 minut, az ciasto i beszamel lekko się zarómienią.

Tarta może stanowic samodzielne danie, może być podana w towarzystwie salatki, lub jako przekąska na zimno.

3 komentarze:

  1. Badania na temat soi są niepokojące? Czy mówimy o badaniach sponsorowanych przez koncerny mięsne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem kto sponsorował badania, ale chętnie poznam wszelkie kontrargumenty

      Usuń
  2. Chętnie spróbuję takiej tarty. Pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń