sobota, 26 maja 2012

Tort Brzoskwiniowo Kokosowy pełen miłości

Dzień Matki. Mimo, że jestem z daleka od domu pozostaje myślami z moja mamą. W tej chwili mieszkam dość daleko, ale nasza więź jest nadal silna. Rozmawiamy ze sobą codziennie i są dni kiedy bardzo tęsknię.
Z kolei mój brat ma jutro urodziny. Z nim widuję się jeszcze rzadziej, a brakuje mi tego, bo kiedyś byliśmy ze sobą bardzo związani.

Dzisiaj oboje są w moich sercu w tym bardzo specjalnym miejscu. Im dedykuję tort, który zrobiłam.
Parę słów o torcie. Jest on odpowiedni dla osób z nietolerancją laktoz. Nie zawiera mleka i jego pochodnych. Ponadto mogę powiedzieć, że nie jest ani za słodki ani mdły jak o często bywa z tortami. Myślę, ze mógłby być odpowiedni dla dzieci, zwłaszcza tych, które lubią kokosanki
smile
Chętnie podzieliłabym się tym tortem z moją rodzinką, ale będę musiała dla nich zrobić kolejny jak wrócę na kilka dni do domu.

Tort Brzoskwiniowo Kokosowy pełen miłości



Ciasto biszkoptowe:
4 jajka,
120 g cukru pudru
120 g mąki,
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa brzoskwiniowa
180 g margaryny,
1 puszka brzoskwiń,
Sok z ½ cytryny,
80 g maki ziemniaczanej,

Blat kokosowy
4 białka,
200 g wiórków kokosowych,
100 g  cukru,

Syrop:
4 łyżki syropu z brzoskwiń
kieliszek wódki
4 łyżki wody

Polewa czekoladowa,
50 g masła,
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżka mleka,
100 g gorzkiej czekolady.

Kwiaty świeże lub z cukru do dekoracji.

Przygotowanie:

Biszkopt:
Tortownicę (23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać powoli cukier i żółtka. Do masy przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia stale mieszając mikserem na wolnych obrotach.  Przelać do tortownicy i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch będzie się zbyt mocno przyrumieniał, zmniejszyć temperaturę do 160’C.
Biszkopt studzić przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po czym wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa brzoskwiniowa:
Odcedzić brzoskwinie zachowując syrop. Odłożyć 4 łyżki syropu a resztę dopełnić wodą do objętości pół litra. Z syropu z wodą ugotować budyń: w 2/3 szklanki syropu wymieszać mąkę ziemniaczaną i dodać do gotującego się syropu. Wymieszać dokładnie, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i ostudzić.  Margarynę utrzeć na pianę i dodawać po łyżce do zimnego budyniu stale ucierając.  Gdy cała margaryna połączy się z budyniem dodajemy sok z cytryny i brzoskwinie pokrojone w centymetrową kostkę.

Blat kokosowy:
Dno tortownicy (23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ubić pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier sale ubijając. Dodawać stopniowo wiórki kokosowe mieszając już nie ubijaczką tylko łyżką.  Przełożyć do tortownicy , wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190’C. Piec około 15 minut, po wyjęciu odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Sposób połączenia tortu.:
Przygotować syrop: zmieszać  odłożony syrop z brzoskwini z kieliszkiem wódki i 4 łyżkami przegotowanej wody.
Blaty biszkoptowy i kokosowy przekroić na 2 równe części. Jeśli biszkopt na mocno się zaokrąglił, odciąć górę, by wyrównać wierzch.  Na dnie tortownicy z ramą wyłożyć blat biszkoptowy. Namoczyć go połową ilości syropu. Na biszkopcie ułożyć jedną warstwę  kokosową. Na nią wykładamy krem brzoskwiniowy i wygładzamy  szpatułką zamoczoną z ciepłej wodzie. Przykrywamy 2 blatem kokosowym na którym układamy drugi blat biszkoptowy. Nasączamy biszkopt resztą syropu.
Zdejmujemy obręcz i wyrównujemy krem na bokach tortu.

Przygotowujemy polewę czekoladową: rozpuszczamy masło w rondelku na małym ogniu, dodajemy mleko i cukier. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy do masła. Mieszamy je razem i od razu rozsmarowujemy cienką warstwą na torcie.

Gotowy tort zostawiamy w lodówce co najmniej na noc. Dekorujemy  kwiatami. Ja użyłam świeżych jadalnych  kwiatów z ogrodu.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Mmm, ależ on wygląda - wspaniały jest i jak ładnie przystrojony.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! I to pyszne połączenie kokosa i ananasa... hmm, pycha!

    OdpowiedzUsuń