czwartek, 22 marca 2012

Pełnozianista strucla na wyjątkowo pyszny obiad.

Jarmark Rzeczy Ładnych już w niedzielę, wiec nadal narzekam na brak czasu. Pogoda za oknem piękna. Pierwsze wiosenne dni mnie rozpieszczają. Może nie jest gorąco, ale świeci piękne słonko. Uwielbiam gdy jego promyki ogrzewają mi policzki...  W poprzedni weekend wybraliśmy się z ukochanym na pierwszą w tym roku wyprawę w góry. Jak wiadomo mieszkam w Czechach i tu właśnie góruje nad nami  Lysá Hora. 1324m- więc mniej więcej po przejściu 1/3 odległości zaczęliśmy brodzić w śniegu. Muszę powiedzieć, że czekał nas niezły fitness- bo pod koniec czułam jakbym szla w miejscu po ruchomych piaskach. Jednak temperatura i slonce wynagrodziły nam wszelkie trudy.  Na szczycie czekał na nas Smažený sýr, Palacinky i Kofola. Czeskie specjały dały nam dużo energii, ale trochę obciążyły brzuszki. Na co dzień wolę bardziej lekką kuchnię. 

Dziś zaproponuję przepis ściągnięty z Encyklopedii Smakosza; "Wypieki" i oczywiście lekko zmodyfikowany. Moim zdaniem potrawa prezentuje się na prawdę ładnie, smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może więc towarzyszyć nam w czasie obiadu, ale sprawdzi się również jako przystawka na przyjęcia.




Pełnoziarnisty strudel z warzywami.
 Składniki na  1 strudel


150 g mąki pełnoziarnistej
szczypta soli
1 żółtko 
1 1/2 łyżki oleju roślinnego
 100-200 ml ciepłej wody
olej do posmarowania
mąka do posypywania stolnicy
2 łyżki  maślanki

1/2 brokuła
2 marchewki
1 duży liść kapusty pekińskiej (lub innej)
1/2 cukini
100 g tofu
1 mala cebula 
ulubione zioła


Przygotowanie:


Do mąki dodać żółtko, olej i sól. Składniki połączyć, dodając powoli wodę. Ja dodałam 150 mililitrów. 
Ciasto struclowe zagniatać co najmniej przez 10 minut, aż stanie się jednolite i przestanie się kleić.
Z ciasta uformować kulę. Jej powierzchnię posmarować olejem, owinąć przeźroczystą folią i odstawić na godzinę w temperaturze  pokojowej.


Z tej samej ilości składników można wykonać białe ciasto struclowe, zastępując mąkę pełnoziarnistą zwykłą białą mąką.


Przygotowanie reszty składników jest bardzo proste. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cukinię pokroić w pół-talarki, brokuła sparzyć przez 5 minut we wrzącej wodzie lub przez  4 minuty podgotować na parze(od momentu zagotowania się wody). Cebulkę pokroić w piórka a tofu w dużą kostkę.


Gdy ciasto już odpocznie rozkładamy na stolnicy czystą ściereczkę i oprószamy ją mąką. Na początku ciasto rozciągamy rękoma a później rozwałkowujemy na ściereczce. Trzeba zwrócić uwagę, by ciasto się do ściereczki nie przykleiło. Jeśli będziemy stale podsypywać ciasto i wałek mąką- na pewno się to nie stanie.

 Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220'C.


Na jednym z węższych brzegów ciasta układamy liść kapusty- a na nim warzywa i tofu. Lekko posypujemy ziołami- lub jeśli ktoś woli- solą i pieprzem. Ciasto smarujemy pędzelkiem zanurzonym w oleju. 
Następnie ciasto zwijamy pomagając sobie ściereczką. Brzegi ciasta zawijamy do środka. 
Blachę smarujemy olejem i układamy na niej struclę miejscem zlepienia do spodu. Ciasto posmarować z wierzchu maślanką. (lub tradycyjnie żółtkiem zmieszanym ze śmietaną)


Pieczemy w piekarniku przez 25 minut.


Struclę podałam z domowym sosem pomidorowym. 


Smacznego

1 komentarz: