czwartek, 23 lutego 2012

Biała zapiekanka warzywna. Szybkie czyszczenie lodówki.

Pomysł na tę zapiekankę zrodził się, tak jak to często u mnie bywa, z produktów czekających w lodówce.
Zawsze staram się coś pysznego wykombinować z tego co akurat mam pod ręką. W lato po prostu przechadzam się do ogrodu i widzę, co już dziś mogę zjeść i jak mi ślinka pocieknie, koło dyni, jeżynki, czy kwiatów cukinii, to od razu  wiem na co mam ochotę :)
Potrawy na moim stole składają się przeważnie z dużej ilości warzyw, więc zawsze coś w szufladzie pozostaje. Podobnie z serami. Gotuję teraz prawie zawsze dla 2 osób, dla siebie i D., a jak pewnie wiecie czasem przygotowanie mniejszej ilości potraw wiąże się z tym, że coś się marnuje. Otóż nie u mnie :)
Przejdźmy do przepisu

Biała warzywna zapiekanka



Składniki (na ok 3 porcje)
1 rolka ciasta francuskiego
1/2 dużego selera
1/2 kalarepy
1 czarna rzodkiew
2 ząbki czosnku
1/2 średniej cebuli
100 g fety
oliwa z oliwek
sos sojowy
ziarna kolendry
pieprz
żółtko do posmarowania ciasta

Przygotowanie:
 Cebulę pokroić w piórka a czosnek w plasterki.
Warzywa obrać i pokroić w dowolnej wielkości kawałki- kostkę słupki itp.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Przygotować dużą kopertę z folii aluminiowej- by zmieściła i przykryła wszystkie warzywa.
Środek folii skropić oliwą i poukładać wszystkie warzywa. Skropić po wierzchu odrobiną oliwy i sosu sojowego, posypać pieprzem i kolendrą. Zamknąć warzywa w kopercie- czyli szczelnie owinąć folią.
Wstawić na blachę do piekarnika i piec ok 20 minut, aż warzywa trochę zmiękną.
Ciasto francuskie rozwinąć- wyciąć koło o średnicy 4 cm większej niż okrągła forma9 u mnie 22 cm+4). Wyłożyć formę do tart, lub tortownicę tworząc z ciasta 2-3 cm brzeg.
Resztę ciasta zagnieść i rozwałkować na koło o średnicy formy.
Gdy warzywa są już gotowe wyłóż je na ciasto, dodaj pokruszoną fetę- w razie potrzeby przypraw. Przykryj drugim krążkiem ciasta i zlep brzegi.


Ja lubię na zapiekance wyciąć ostrzem noża wzorek- np listki lub kratkę. Można tez po prostu zrobić dziurkę na środku- żeby powietrze miało którędy uciekać. Wierzch zapiekanki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka (ale nie jest to konieczne)

Piec w piekarniku w  170 stopniach przez 25-30 min, aż ciasto się zarumieni.

Podawać z lekką sałatka- u mnie ruccola w sosie musztardowo-miodowym.






Smacznego!

1 komentarz: