poniedziałek, 11 lutego 2013

Zdrowa surówka z ruccoli i avocado z fetą lub wędzonym łososiem. Tęsknię za Włochami.



Oglądałam dziś dwa odcinki świetnego programu kulinarnego. Pokazuje on moje ukochane Włochy, jego bardziej i mniej znane regiony, potrawy, sery, wina i miłość do jedzenia...

"Two greedy Italians" to program w którym kucharze Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo wracają z Wielkiej Brytanii do swoich korzeni we Włoszech. podróżują, smakują, piją, gotują, rozmawiają, wspominają, świetnie się bawią ze swoimi rodakami. Jest w nim pełno miłości Włochów do swojego kraju, jest tradycyjna kuchnia są piękne produkty, wspaniali producenci, niesamowite widoki a to i tak nie wszystko. Ci dwaj podstarzali kucharze wspaniale przedstawiają włoską kuchnię i zwyczaje, są zabawni i pełni uroku. Szkoda, ze nie mam możliwości oglądać ich częściej. Brakuje mi takich fajnych programów.

Bardzo już tęsknię za Italią, za ich pięknym językiem, niesamowitym jedzeniem wspaniałym winem za włoskim wybrzeżem, Alpami, ciepłymi, przyjacielskimi ludźmi, za Aperitivo....

W Włoszech najważniejsze są dwie rzeczy- miłość i jedzenie. Gdy mamy jedno i drugie, wtedy życie staje się piękne. Mogę więc śmiało powiedzieć, ze bardzo mi blisko do pełni szczęścia, zwłaszcza gdy mogę delektować się taką pyszną sałatką z ruccolą.


Zdrowa surówka z ruccoli i avocado

składniki

1 spora garść ruccoli
1/2 avocado
1 średni pomidor
1/2 żółtej papryki (świeżej lub marynowanej)
3 gałązki selera naciowego
1/2 czerwonej cebuli
sok z 1/2 cytryny

1 łyżka majonezu
1 łyżka chrzanu
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
pieprz do smaku

dodatki:
50 g fety lub łososia wędzonego na zimno
lub kilka płatków dobrego twardego dojrzewającego sera itd.

Ruccolę płuczemy zimną wodą i odcedzamy na durszlaku. Pomidor parzymy 8 sekund we wrzątku i zdejmujemy z niego skórkę. Cebulę kroimy w piórka a selera naciowego i paprykę w grubą kostkę.
Dojrzałe avocado przekrawamy na pół, przekręcamy i część z pestką odkładamy do lodówki na później. Z drugiej połówki za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ i kroimy go w kostkę. od razu skrapiamy je sokiem z cytryny.
W misce mieszamy majonez z musztardą, ziołami i pieprzem. Wrzucamy wszystkie warzywa i mieszamy delikatnie. Najlepiej wymieszać surówkę rękoma. Teraz czas na doprawianie sałatki do smaku- solą, pieprzem, oliwą, sokiem z cytryny.

Gotową sałatkę układamy na głębokim talerzu a na wierzchu układamy wybrane dodatki.

Ja skusiłam się na wędzonego na zimno łososia, a mój mężczyzna na fetę (z Mlecznej drogi- w oliwie z czosnkiem i ziołami. Pycha!)

Surówka świetnie sprawdzi się zarówno w porze lunchu, na romantyczną kolację jak i na imprezę, spotkanie z przyjaciółmi.  Zdrowe, smaczne i dietetyczne.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz