poniedziałek, 4 lutego 2013

Pełnoziarniste zdrowe ciasteczka z masłem orzechowym. Przepis wegański

Ostatnio gdy przygotowuje dla nas ciasteczka staram się wykorzystywać i tworzyć przepisy wegańskie, lub przynajmniej bez jajek. Po części ze względu na oszczędności, ale też by mieć pewność, że będę je mogła długo przechowywać. Możemy wtedy delektować się dwoma trzema ciasteczkami do kawy, bez obawy że zaraz się zepsują.

Ciasteczka z masłem orzechowym przygotowałam dla mojego mężczyzny dwa tygodnie temu, gdy wyjeżdżałam do rodziców. Jak się okazuje nadal są świeże, mięciutkie i pyszne. Przechowywane w metalowej puszce wyłożonej serwetką wcale nie straciły swoich właściwości i nadal cieszą podniebienie.
Od niedawna mój chłopiec stara się pozbyć brzuszka, a więc muszę mu w tym pomóc i ograniczyć przyrządzanie słodkości do minimum. Szkoda, że nie mam komu oddać, czy sprzedać moich wypieków, bo chętnie bym sobie poszalała w kuchni na słodko. No cóż, jak trzeba to trzeba.

Przepis na ciasteczka znalazłam za pośrednictwem Pinterest na blogu 17andbaking, z dalszym odnośnikiem do 101cookbooks. oczywiście nieznacznie go przekształciłam. Ciastka są mięciutkie, nie bardzo słodkie, o wyraźnym fistaszkowym smaku. Taka pełnoziarnista przekąska świetnie sprawdza się na drugie śniadanie lub podwieczorek dla małych i dużych dzieci.



Ciastka pełnoziarniste z masłem orzechowym
(wegańskie)
składniki:

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypta soli
1 łyzeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki mleka sojowego
3-4 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)

Dokładnie wymieszaj ze sobą masło orzechowe, miód, ekstrakt waniliowy, mleko sojowe i olej. Następnie dosyp resztę sypkich składników i połącz łyżką lub szpatułką aż powstanie gładka masa. Ciasto przykryj i wstaw do lodówki na 15-30 minut.

Piekarnik rozgrzej do 175 st. C. Blachę wyłóż papierem lub matą do pieczenia. Z ciasta odrywaj wilgotnymi dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego, lub większe. Ułóż je na blaszce zachowując 3 cm odległości między ciastkami, lekko spłaszcz i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 10-12 minut aż się delikatnie zarumienią.

Gotowe ciasteczka orzechowe wystudź na kratce. Przechowuj w metalowej puszce.

Smacznego!

1 komentarz: