Jedna z moich przyjaciółek uczy angielskiego i w zeszłym roku pewna mała uczennica zaskoczyła ją wspaniałym prezentem. Ofiarowała jej koszyk pełen ręcznie wykonanych ciastek, które piekła wspólnie z mamą przez kilka dni przed Wigilią. Taki kosz jest nie tylko ucztą dla podniebienia, ale i wyrazem szacunku, sympatii, zaangażowania. To na prawdę piękny prezent.
Ja rok temu obdarowałam moje psiapsióły koszami wypełnionymi słoiczkami z dżemikami przygotowanymi przeze mnie w domu w trakcie sezonu owocowego. Musze przyznać, ze byłam później wychwalana i to też jest bardzo miłe :)
W tym roku planuję porozpieszczać moich przyjaciół kolejnymi pysznymi prezentami. Mam już parę pomysłów, a jednym z nich są oczywiście pyszne i zdrowe świąteczne ciasteczka. Jestem w trakcie wypróbowania kolejnych przepisów. Inspirację do poniższego przepisu zaczerpnęłam z dodatku do Gazety Wyborczej "Palce Lizać".
Ciastka jogurtowe, pełnoziarniste
1/3 szklanki cukru brązowego nierafinowanego
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
70 g zimnego masła
1 jajko
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
4 łyżki maślanki do posmarowania ciastek
Wymieszaj w misce wszystkie sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier. Do mieszanki wrzuć margarynę pokrojona w kostkę i posiekaj do uzyskanie konsystencji kruszonki. W małym naczyniu roztrzep jajko i wymieszaj go z jogurtem, po czym dodaj do miski z mąką i masłem. Z ciasta ukształtuj kulę.
Jeśli ciasto nadal będzie zbyt sypkie, dodaj po łyżce jogurtu, a jeśli będzie za bardzo klejące, po łyżce mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st.C. Blachę do ciastek wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj najpierw pierwszą na grubość ok 7 mm. Wycinaj foremką wybrany kształt ciastek i przekładaj na blachę do pieczenia. Wierzch ciastek posmaruj maślanką. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Te same czynności powtarzaj z drugą częścią ciasta.
Gdy gwiazdki lekko się zarumienią wyjmij je z piekarnika i odstaw na 5 minut. Następnie studzimy ciastka na kratownicy, a gdy będą zimne posypujemy delikatnie cukrem pudrem, najlepiej aromatyzowanym laską wanilii.
Ciastka możemy przechowywać przez kilka/kilkanaście dni w szczelnym pojemniku, np w puszce.
Smacznego!



jak smakowicie wyglądają;).
OdpowiedzUsuń