niedziela, 19 maja 2013

Zdrowy zielony koktajl z avocado i ogórka.

Słoneczna i cieplutka niedziela to małe marzenie każdego człowieka.
Można iść na spacer, na rower, na rolki.
Można zjeść duże lody i usiąść na słoneczku i wygrzewać kosteczki.
Można zrobić sobie piknik na trawie.
Można odwiedzić ciekawe miejsca.
Można napić się zimnego białego czy różowego musującego wina.
Można pięknie spędzić czas w gronie rodziny i przyjaciół.
Można zagrać w badmintona, pokopać piłkę lub zanurzyć nóżki w basenie.

Słońce i niedziela to połączenie idealne.

Na takie dni idealnie pasują koktajle owocowe i warzywne. Mnie ogarnęła dziś zielona siła, która popchnęła mnie do lodówki w poszukiwaniu zieleniny. Do blendera wpadły same pyszności i kolejna zdrowa piguła.



Koktajl z avocado i ogórka z nutą koperku i rozmarynu.

 (dla 2-3 osób)

1 dojrzałe avocado
1 ogórek sałatkowy
200 ml jogurtu (kefiru/maślanki/mleka)
1 mała gałązka świeżego rozmarynu
1 gałązka koperku

Ogórka obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera.
Avocado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ, wrzucamy do ogórka. W kielichu lądują także koperek, jogurt i listki rozmarynu (bez łodyżki).
Miksujemy, rozcieńczamy w razie potrzeby, przelewamy do ładnych szklanek, dekorujemy listkiem mięty i....
delektujemy się smakiem.

Smacznego!

2 komentarze: