Już w w najbliższą niedzielę kolejna edycja targów kulinarnych Warszawski Smak. Jest to impreza na której spotkamy wielu fajnych wystawców. Będą tam zarówno fajni producenci dobrej, zdrowej żywności, restauracje, producenci gadżetów kuchennych, blogerzy, ogólnie rzecz biorąc pasjonaci kulinarni.
Pełną listę wystawców znajdziecie na stronie wydarzenia na Facebooku. TUTAJ
Będę tam również ja.
Szukajcie mnie z moim małym mufinkowym stolikiem pełnym słodkich i wytrawnych tart oraz innych wypieków. Mam nadzieję, że nie będzie mi doskwierać samotność, bo mnie licznie odwiedzicie. A ponadto...trzymajcie za mnie kciuki...
Na moim stoisku zawsze największą popularnością cieszy się wegańska tarta Vortex. Jest to wypiek pełnoziarnisty, jak większość moich tart, a za nadzienie służą warzywka. Znajdziecie tam marchew i jeden lub dwa rodzaje cukinii. Efekt tarty tworzy odpowiednie ułożenie warzyw na podpieczonym spodzie. Mam nadzieję, że moje wskazówki zachęcą was do spróbowania wypieku na moim stoisku na targach Warszawski Smak, odczaruje hipnotyzujące wypieki i zachęci do przygotowania tego dania w domu.
Trzeba przyznać, że jest on bardzo efektowny.
Szukajcie logo Moniczka w Kuchni na targach Warszawski Smak. Przypominam. Niedziela. 13 października. Godziny 11.00 do 18.00. Klub 1500m2. ul.Solec 18. Warszawa.
Zaproszenie na targi i poniższy przepis znajdziecie również w serwisie Kulinarni.pl
Zapraszam bardzo serdecznie, z całego serduszka.
Tarta „Vortex” cukiniowo -
marchewkowa
Kruche ciasto:
120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
160 g mąki pszennej typ 450-600
130 g masła lub margaryn (wegańskiej)
½ łyżeczki soli
Ok 70 ml chłodnej wody
Wypełnienie:
4 łyżki pesto (najlepiej domowego)
1 średnia cukinia zielona
1 średnia cukinia żółta
2-3 długie marchewki
Oliwa z oliwek
Gałązka świeżego majeranku lub oregano
Sól, pieprz świeżo mielony
Forma do tarty lub tortownica o średnicy 26 cm.
Aby przygotować ciasto mieszamy obydwie mąki z solą w misce
lub na stolnicy. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i siekamy do
uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie powoli dodajemy zimną wodę by
zagnieść ciasto w gładką kulę. Ciasto nie powinno się ani kruszyć, ani kleić do
rąk.
Gotową kulę zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do
lodówki na 30 min.
By móc ułożyć na cieście wir musimy odpowiednio przygotować
warzywa. Cukinie przekrawamy na pół. Jeśli są odpowiedniej wielkości, to nie
powinny mieć w środku widocznych pestek, ale jeśli są one duże, to należy je
usunąć. Cukinię kroimy po długości na
jak najcieńsze paseczki razem ze skórką. Możemy to wykonać przy pomocy
mandoliny, dobrej obieraczki do warzyw lub ostrego noża i sprawnej ręki.
Gotowe paseczki cukinii doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i
drobno pokrojonych ziół.
Marchew obieramy i również kroimy po długości na cieniutkie
paseczki, podobnie jak cukinię. Tak przygotowaną marchew gotujemy przez 4-5
minut na parze od momentu gdy woda zawrze.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st C.
Ciasto na tartę wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na
oprószonej mąką stolnicy. Powinniśmy uzyskać okrąg o średnicy 4 cm większej niż
forma. Ciasto owijamy na wałku i przenosimy do foremki. Formujemy ładne brzegi,
a nadmiar ciasta osuwamy.
Spód przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy
fasolki, które obciążą ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy
12 minut.
Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy pesto i układamy
naprzemiennie paski marchewki, zielonej i
żółtej cukinii zaczynając od zewnątrz aż do samego środka. Powstanie w ten
sposób kolorowy wir.
Całość posypujemy resztą ziół, skrapiamy niewielką ilością
oliwy i wstawiamy do piekarnika na dodatkowe 20 minut.
Tartę podajemy na ciepło, lub na zimno. Najlepiej smakuje w
towarzystwie porcji domowego pesto lub lekkiej sałatki.
Smacznego.
jaka ona wegańska skoro spód jest z masłęm??!
OdpowiedzUsuńW wersji wegańskiej używamy wegańskiej margaryny. Jeśli nie odpowiada Pani margaryna, to proszę użyć tego przepisu z oliwą z oliwek http://moniczkawkuchni.blogspot.com/2013/06/co-na-zdrowy-obiad-prosta-weganska.html
Usuń